Cum ai putea primi salariu mai mare în România, pentru că ai învățat carte

de: Andreea Cuzub
06 11. 2018
Inquam Photos / Octav Ganea

Subiectul creșterii salariului minim face înconjurul presei de aproximativ două luni, iar fiecare nouă declarație de la Guvern aduce modificări asupra acestuia.

Din septembrie și până acum, mărirea salariului minim pe economie a căpătat diverse forme, în funcție de sursa. Dacă acum câteva săptămâni se vorbea de o posibilă creștere de la 1 noiembrie, acum românii ar urma să primească măriri salariale de la 1 decembrie.

Până la proba contrarie, Ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu a declarat că salariul minim pe economie va crește de la 1 decembrie la 2.080 de lei. Diferențierea în funcție de studii și vechime se va face de la 1 ianuarie. De anul viitor, cei care au studii superioare, dar și cei cu o vechime de 15 ani în muncă ar trebui să primească un salariu minim de 2.350 de lei.

Cu toate acestea, există șanse ca aceste mențiuni să sufere modificări suplimentare. Este posibil ca nu toți cei care au studii superioare să primească 2.350 de lei pe lună. Condiția pentru a primi acești bani ar fi să lucrezi în domeniul în care ai studiat. Reprezentanți ai Ministerului Muncii au declarat pentru „Adevărul” că s-ar putea să se ia în calcul numai studiile în domeniul în care angajatorul lucrează.

Cu alte cuvinte, dacă ai făcut Politehnica și ai ajuns să lucrezi într-un magazin de haine, ai putea să-ți iei adio de la diferențierea salarială promisă, chiar dacă ai studii superioare.

Diferențierea salarială în funcție de studii și vechime aduce critici și pe plan internațional. Camera de Comerț Germană (AHK) contestă această diferențiere, deoarece legarea salariului minim de o diplomă nu are sens în opinia lor. „Legarea salariului minim de o diplomă nu își are sensul, în opinia noastră, pentru că nu este vorba în primul rând de ceea ce a învățat sau studiat o persoană, ci de ceea ce realizează efectiv”, susțin aceștia.

De asemenea, investitorii germani cred că diferențierea în funcție de vechime ar putea fi chiar contraproductivă, deoarece respectiva categorie profesională va părea mai puțin atractivă pentru angajatori.